De schoonmaakster

Je zult het niet geloven, maar één van de door mij meest gegeven adviezen is ‘Neem een schoonmaakster’. Niet meteen een advies van een therapeut zou je verwachten. Daarom maar wat uitleg….

Bij veel stellen die bij mij komen is het probleem niet dat ze niet (meer) van elkaar houden. Het probleem is veeleer dat ze uit elkaar zijn gegroeid. En één van de hoofdredenen is dat ze geen tijd hebben. Nu kun je zeggen dat ‘geen tijd hebben’ een excuus is voor dieper liggende oorzaken. Immers, wat je graag doet, daar neem je tijd voor. En soms wordt het ook zo als excuus gebruikt om elkaar te ontwijken. Maar veel vaker is tijdgebrek echt een probleem. Of misschien moet je eerder zeggen: het probleem is om tijd te maken.

Alle dagen druk

Dan heb je te maken met de weerbarstige werkelijkheid van alle dag. Er zijn zoveel dingen die onze tijd opslokken: werk, kinderen, familie, vrijwilligerswerk, het huishouden, enz. Vaak laten we ons leiden door wat het meest op de voorgrond treedt. Het eten sla je niet over, de kinderen vragen je zorg, evenals alle verplichte zaken. En als je ’s avonds moe bent, dan geloof je het allemaal wel en dan wil je gewoon inzakken voor de t.v. of achter je tablet. Het bijkomend gevolg is dat je je relatie op een laag pitje houdt: tijd voor elkaar maken kan morgen ook. Alleen morgen wachten er weer evenzoveel dingen om gedaan te worden. Voordat je het weet ben je met elkaar in een sleur geraakt. Niet zelden zijn stellen uitstekende managers van het gezinshuishouden, maar vermoeide of chagrijnige en vooral niet-leuke partners meer voor elkaar. Daar begint de verwijdering.

Gelijktijdigheid

Het zou allemaal niet zo’n probleem zijn als je elkaar aankijkt en tegelijk beseft: we moeten tijd maken voor elkaar. Maar zo werkt het meestal niet. Eerder is sprake dat dan de één, dan de ander de behoefte heeft aan meer contact. Niet zelden is de ander dan te druk in het hoofd of te moe in het lijf om nog de energie op te brengen. En zo krijg je dat je elkaar verwijten kunt maken dat de ander geen aandacht voor je heeft en altijd maar bezig is.

Tijd maken

Hoe kan je deze cirkel doorbreken? Het hele simpele is dat je tijd moet maken. Het meest eenvoudige is om tijd voor elkaar te agenderen, letterlijk vastleggen in je agenda. Dat lijkt geforceerd, maar het kan wel eens nodig zijn. De druk van alle verplichtingen heeft je ondertussen wel laten zien dat het jullie niet lukt om spontaan tijd te maken voor elkaar. Dus wees realistisch.

De schoonmaakster

Hier komt ook de schoonmaakster om de hoek kijken. Veel stellen, en zeker vooral vrouwen, willen bewijzen dat ze het huis onder controle hebben. Dat hebben ze ook wel. Alleen er zit wel een prijs aan. Een prijs die in kleingeld wordt betaald, want het huishouden gaat overal tussendoor en bestaat uit duizend kleine dingen. Het punt is alleen dat ze wel tijd nemen, tijd die je dus niet aan iets anders kunt besteden. Daarom adviseer ik om een schoonmaakster te nemen. Maar dan ook wel de tijd die vrij komt vrij te houden en die voor jezelf en voor jullie samen te reserveren. Anders wordt ze gewoon opgeslokt in de drukte.

Lastig?

Voor sommigen is er nog een drempel. Dat is dat er (vooral )vrouwen zijn die het gevoel hebben dat ze falen als ze een huishoudster hebben. Blijkbaar zijn we nog niet van het idee af dat dat het domein van de vrouw is. Falen dat willen we niet. Een ander bezwaar kan zijn dat je een vreemde in je huis toelaat. Terwijl juist je huis je veilige haven is om je terug te trekken.  Maar ja, realistisch gesproken, als je druk in het huishouden bent, is dat ook niet echt iets wat je tot rust brengt.