Hoe komt het dat zo veel mensen gaan scheiden?

Waarom scheiden mensen?

De cijfers liegen er niet om. Het echtscheidingspercentage in Nederland is ruim  37% ! Nu zijn er allemaal verschillende redenen waarom mensen uit elkaar gaan. Vaak heeft het te maken met liefde en aandacht, soms vertaald in ‘seks’. Een andere belangrijke reden valt allemaal onder het kopje ‘communicatie’. Daar kun je alle kanten mee uit. Soms is het dat stellen veel ruzie hebben en er niet uitkomen, of juist elkaar niet of nauwelijks nog spreken over wat hen bezig houdt. Laat staan dat ze laten merken wat ze eigenlijk verlangen. Communicatieproblemen kunnen ook zichtbaar worden als een stel  het niet eens wordt over opvoeding, financiële zaken, familiecontacten, etc. En, niet verbazend, ontrouw brengt vaak zo’n slag toe aan de relatie dat mensen uit elkaar gaan.

Levenslessen

Onlangs stond in een dagblad Trouw in de rubriek ‘levenslessen’   een verhaal van Roel van Velzen. Hij zegt daarin ‘Op een gegeven moment moet je gaan voor geluk. En gelukkig waren we al een tijd niet. Hoe verschrikkelijk dat ook is voor de kinderen, vooral aan hen dachten we. Maar gelukkig zijn is het mooiste wat je kunt voorleven.’ Hij heeft er een podcast van gemaakt. Over hoe je je leven weer oppakt na een scheiding.

Mooi dat dat er is. Want het diepe gat waar (ex-)partners in vallen na een scheiding is niet echt voor te stellen voor wie het niet heeft meegemaakt.

Toch bleef er wat bij mij knagen. Aan de ene kant heeft hij gelijk. Als je relatie helemaal leeg gelopen is, kan het ook voor de kinderen wel eens heilzamer zijn om te scheiden.

Maar er ging wat aan vooraf ‘“Ik heb geleerd dat je de liefde aandacht moet blijven geven en tijd moet nemen te voelen. Ik had mijn leven compleet volgepland. Heb tien jaar lang vol gas gegeven, met werkweken waarvan ik nu denk: hoe kan het? Agenda stampvol, altijd bezig. Als je geen tijd neemt voor jezelf – gewoon thuis op de bank, niks – dan komt je hoofd niet tot rust. Ik was vergeten te voelen. Alle kansen willen pakken, dat is ook wel iets van mijn generatie. Er is zóveel voorhanden, ik wilde nergens nee tegen zeggen.’ Daar ging het mis. En in mijn praktijk maak ik het maar al te vaak mee: daar gaat het vaak mis.

In de flow

We kunnen en we willen zo veel dat we in de ‘flow’ maar al te makkelijk aan ons zelf voorbij lopen. Het probleem is alleen dat je als je in zo’n flow zit, dan heb je het niet of nauwelijks door. Je gaat zo op in de dingen, van het één naar het ander, dat je niet door hebt dat stilletjes aan je relatie uitdroogt en leegloopt. Totdat het te laat lijkt.

Voor sommigen is het dan ook bekeken. Ze runnen hun hele leven en ook hun relatie. Dat ze zo hun eigen leven runnen en voorbij rennen aan zichzelf hebben ze dan niet door. De kwaliteit is er uit dus scheiden en dóórgaan. Maar zou het ook zo kunnen zijn dat je nog wat leren kunt van elkaar, voor jezelf en ja, misschien zelfs wel aan elkaar?

In therapie

Zo komen geregeld stellen waarbij één van de partners het eigenlijk helemaal niet meer ziet zitten. Maar ze willen de relatie nog een kans geven, was het alleen al vanwege de kinderen.

Gaandeweg blijkt dan nog wel eens dat  de relatie niet is stukgelopen omdat beiden elkaar niets meer te zeggen of te bieden hebben, maar omdat ze door de volheid van het leven te weinig aandacht hebben gehad voor de ander, hun lief, maar ook voor zichzelf.

Als we daar dan bijkomen blijkt de liefde niet weg, maar dat er niet meer voldoende lucht is binnen de relatie. Beiden zijn aan het happen naar adem.

Soms is het echt op en wordt een relatie beëindigd. Relatietherapie kent geen garanties. Maar al te vaak maak ik gelukkig mee dat er stapsgewijs weer ruimte komt, vertrouwen en de liefde weer opvlamt. Alleen daarom al is het de moeite waarde om een serieuze poging te doen om je relatie te redden. Ik vermoed dat het voor de meeste mensen nodig is dat daar een deskundige bij komt die je help voorkomen dat je samen weer in dezelfde cirkels blijft ronddraaien.

Het artikel is te vinden op https://www.trouw.nl/leven/zanger-roel-van-velzen-over-hoe-je-het-leven-oppakt-na-een-scheiding~b5969348/