Social Media, soms weet je niet waar je aan begint

Via social media kun je eenvoudig contact leggen met de rest van de wereld. In de barre tijden daarvoor moest je er op uit.

FB, Insta en datingapps

Hoe eenvoudig gaat dat tegenwoordig. Met Facebook, Instagram,Tinder, Badoo, Happn , enz. kun je eenvoudig contacten zoeken. Geen lange brieven over je zielenroerselen, maar heel eenvoudig met één zinnetje of met een like maak je contact. Daarna gaat het vanzelf verder. Je informeert hoe het is. Wat de ander doet. Je vertelt zelf.

Dat is één van de eigenschappen van social media: het is een glijdende schaal waar je eenvoudig van één levensteken het contact kunt laten uitgroeien tot een hele correspondentie over hoe (on)gelukkig je op dit moment wel bent. Het is ook fundamenteel anders dan wanneer je iemand lijfelijk ontmoet. En daar kun je je lelijk in vergissen.

Het verschil

Lijfelijk kan je iemand bij toeval ontmoeten. Maar, die kans is niet zo groot.  En als het gebeurt is het meestal onverwacht en reageer je vanuit dat onverwachte.  Via internet kan je het toeval naar je toehalen. Je kunt mensen opzoeken, rustig de gegevens bekijken en dan beslissen of je contact wilt of niet. Je hebt alle regie in handen. Denk je.

Als je iemand lijfelijk ontmoet reageer je zoals je gewend bent. Al te persoonlijke vragen kan je eenvoudig pareren. Hoe is het met jou? Goed, en jij? Wat zie je er goed uit. En zijn dat je kinderen?

Als er niet direct een vlam oversteekt blijft het meestal bij de ene toevallige ontmoeting. Leuk. En voorbij. Via social media werkt het anders. Je kunt op elk moment contact opnemen met de ander. Net zo vaak als je dat wilt. En op de manier waarop je dat wilt.

Waarom doen mensen dat?

Gewoon, omdat het leuk is. Of omdat je nieuwsgierig bent naar hoe het de ander vergaat. Of omdat je via het contact toch even dat heerlijke gevoel van die liefde van toen weer voelt. Of gewoon omdat je je verveelt en min of meer gedachteloos een lijntje uitgooit. Kortom, het kan om allerlei redenen die helemaal niet duidelijk hoeven te zijn. Hoe het verder gaat, daar heb je geen zicht op. Het kan een tijdje blijven liggen, het kan voortkabbelen, het kan uitgroeien tot een intensieve uitwisseling.  En daar zit soms het venijn in de staart: je denkt dat je de regie hebt, maar dat is maar beperkt. Een groeiend contact gaat ook samen met een groeiend gevoel. Je emoties gaan meespelen.  Zo werkt dat nu eenmaal.


Afbeelding van Dean Moriarty via Pixabay

Je zit achter het stuur

Als je met iemand in gesprek bent, dan babbel je wat af. Je hoeft niet eens na te denken over wat je zegt. Het praten gaat vanzelf. Maar achter je toetsenbord werkt het toch anders.

In de eerste plaats is een toetsenbord veiliger dan iemand in de ogen kijken. Je zit letterlijk achter een scherm. Je kunt wat intypen en het weer wegvegen. Dat kan met praten niet. Je ziet de ander niet, dus ook zijn of haar reactie niet. Je wordt niet lastig gevallen door honden die aan de riem trekken, voorbijrijdende auto’s, enz. Je kunt rustig nadenken.

Schrijven met iemand zet automatisch je zelf aan het werk. Hé, hoe zit het eigenlijk, gaat het goed met me, wat dan? Ben ik wel gelukkig? Jawel, en toch ook zijn er dingen die….. Met andere woorden: het  doet je ook stil staan bij hoe het met je zelf gaat.

Het antwoord dat je van de ander krijgt ontstaat op dezelfde manier. De ander kan er rustig over nadenken en je dan weloverwogen en meelevend antwoorden. Dat voelt goed!

Zo kan langzaam een groeiend intiem contact ontstaan waarbij op den duur je je gevoelens echt niet buiten kunt sluiten. En omdat het fijn is en de aandacht en het meeleven aangenaam voelt, is het ook aantrekkelijk om er mee door te gaan. Het kan toch geen kwaad? Nu, dat laatste, dat is de vraag. Bij een groeiend emotioneel contact worden de emoties sterker. En de vraag is dan of je nog de regie in handen hebt.

Over de grens

Dat is zo teleurstellend aan ons mensen. We denken dat we de touwtjes in handen hebben. Maar op een gegeven moment hebben we dat niet meer. Je kunt zomaar verliefd worden.

Met al het positieve van de sociale media kan dat juist verraderlijk zijn. Omdat er sprake is van een glijdende schaal van contact van oppervlakkig tot heel intiem is het moeilijk te bepalen wanneer je over een grens gaat. De grens waar je gevoelens sterker zijn dan je nuchtere verstand. Ook al denk je dat je nog steeds achter het stuur zit.

Wat kun je doen?

Is er een remedie? Moeilijk, moeilijk. Je kunt het contact afkappen, maar meestal is dat niet eenvoudig. Er is iets bij je losgemaakt wat aan het woord wil komen. Als je echt geconfronteerd wordt met verlangens die in je huidige  relatie geen antwoord krijgen zal je er wat mee moeten. Voor jezelf, en mogelijk ook in je relatie.

Er is wel een voorbehoedsmiddel. Dat is openheid naar je partner. Met wie heb je wat voor contact? Hoe open ben je daarin naar je partner? Als je iets afschermt is het goed om bij jezelf na te gaan waarom je het afschermt.

Tegelijkertijd: voorbehoedsmiddelen bieden geen garantie. Je zult de eerste niet zijn waar toch iets doorheen is gepiept.