Mannen

Een echte kerel….

Mijn vader maakte een keer een opmerking over een man. Hij zei ‘Die kerel loopt achter een kinderwagen.? ‘ Blijkbaar was dat voor hem iets wat je niet deed. Dat was nog geen vijftig jaar geleden. Ook nu nog zijn er mannen die vinden dat je dat niet doet als kerel. Maar er is veel veranderd.

Door de vrouwenemancipatie hebben vrouwen hun rol in het openbare leven opgeëist. En hun recht op zelfstandigheid. Gelukkig maar. De laatste jaren zie je een veranderende rol bij mannen. Mannen mogen zorgzaam zijn, achter een kinderwagen lopen en hoeven niet meer de hoofdkostwinnaar te zijn.

Maar de verandering gaat verder: de rol van de man verandert. Kijk maar naar reclames. Een niet gering aantal laat een wat sullige man zien. (Een vrouw zouden ze zo niet meer durven neerzetten….) En mannen mogen wasmiddelen interessant vinden.

Een nog belangrijkere verandering is dat van mannen steeds meer wordt gevraagd om ‘ook gevoelig te kunnen zijn en hun emoties te durven tonen’. Er valt hier nog heel wat te leren voor mannen. Alleen wat mij regelmatig opvalt, dat is dat mannen dat geacht worden te doen net als vrouwen. In mijn praktijk merk ik dat dat niet echt werkt. En daar wringt het toch wat bij mij. Ik merk dat ik een andere taal heb dan vrouwen. Meer recht voor zijn raap, korter, minder woorden. Nu ja, hier vindt u wat materiaal waarin ik dat probeer uit te spinnen.

Beeld: Henk Visch, Sorgenträger