Houden van is ook niet alles

Je relatie is nooit alleen ‘houden van’. Er komt zoveel meer bij kijken. Je hebt alle twee je verwachtingen, je dromen, en ook je tekortkomingen.

In het begin van een relatie is het vooral de ontdekking hoeveel je samen hebt en daarom hoeveel je van elkaar kunt houden. In de loop van de tijd verandert dat. Je hebt je zorgen, je teleurstellingen, de drukte van bijvoorbeeld kinderen of werk, alles gaat meespelen.

Hoe hou je het dan goed met elkaar. Of misschien moet je wel zeggen: zo goed dat je je partner steeds weer graag ziet.

.

In een liefdesrelatie verander je beiden

Niet alleen jij en je partner veranderen, ook jullie relatie verandert. Je wordt ouder en wijzer, je leert elkaar kennen, de mooie kanten, de schaduwkanten. Daar waar je van elkaar verschilt, probeer je er samen uit te komen.

Vaak lukt dat, al zal het meestal zijn dat je beiden dan accepteert dat de ander nu eenmaal is wie hij/zij is. Op sommige punten kom je er niet uit. Dat kan gaan wringen. Dan wordt het een tekort. Je probeert het duidelijk te maken aan je partner maar het komt niet aan. En na verloop van tijd denk je dan ‘laat maar’. Dat schept afstand. Een afstand die je eigenlijk niet wilt, maar ook zelf nodig hebt om je zelf te beschermen.

Zo kun je in je liefdesrelatie bijna ongemerkt door de jaren heen uit elkaar groeien. De vertrouwdheid is er nog wel, maar de eenzaamheid groeit mee.

Soms merk je dan dat je relatie niet meer zo lekker loopt en wil je dat samen uitzoeken. Een soort APK van je relatie. Het kan duidelijk maken in welke patronen jullie vast zijn komen te zitten.  Hoe je dingen voor elkaar invult die als je ze uitspreekt helemaal niet blijken te kloppen. Samen verhelderen hoe het gaat kan je relatie nieuw elan geven. 

Soms ben je al een stuk verder uit elkaar gegroeid.

Vaak blijven we langer doorvechten dan verstandig is. Als je ziek bent, ga je naar een dokter, als je auto weigert naar de garage, maar in onze relatie denken we dat we het zelf moeten kunnen. Het voelt vaak als falen als je zelf niet in staat bent je eigen boontjes te doppen. Maar wie heeft het ons eigenlijk geleerd om goed voor ons zelf te zorgen en voor elkaar? Zo belangrijk als je de gezondheid van je lijf vindt, zo belangrijk zou je eigenlijk ook je relatie moeten vinden. Een groot deel van je geluk, van je levenszin en van je levenstijd vind je immers bij elkaar!

Als de grens is bereikt

Op een gegeven moment is bij één van de partner dan een punt bereikt dat je op deze wijze niet verder wilt. Dan komt de spanning: Wil je nog verder met elkaar? Kan je nog verder met elkaar? Hoe kun je verandering brengen in je relatie. Of is scheiden de oplossing?  Dat zijn grote beslissingen. Hoe kom je er achter wat je eigenlijk wilt en wat er nog kan.

Kunnen mannen wel over hun gevoel praten..

video
play-sharp-fill

Relatietherapie hoe werkt het?