Shoppen

Mijn vrouw vindt shoppen leuk. Soms mag ik mee. Zo door de tijd heen heb ik verschillende tactieken uitgeprobeerd. De meest klassieke is natuurlijk mensen kijken. Er loopt altijd verschillend pluimage door een winkelstraat en je kunt bij het kijken ook variëren door te kijken naar kapsels, verschillende loopjes, jasmodellen, brillen, enz. Een tijdje lang ging ik gesprekken aan: “Mocht je ook mee winkelen met je vrouw? ‘ Altijd een  goede openingszin voor een zinvol gesprek.

Op een gegeven moment heb ik toch naar wat meer diepgang gezocht en ben met mijn vrouw mee de winkel in gegaan. Wat mij de laatste tijd is opgevallen zijn de diepzinnige opmerkingen die aan de muur hangen: ‘Live your life’, ‘Enjoy everyday as the first one’. Om er maar een paar te noemen.

De laatste tijd ben ik wat actiever geworden. Ik ga niet alleen mee de winkel in, ik onderneem ook actie: Waar staat een bank of een stoel waar ik even kan zitten? Wat voor tijdschriften liggen er? Hier is nog een wereld te winnen. Niet zelden liggen er alleen maar modebladen en wat reclame.  Ik spreek het personeel daar op aan. Natuurlijk op een vriendelijke en begrijpende wijze:  ‘Mag ik u een tip geven? Het personeel is beleefdheidshalve wel gedwongen om hier positief op te reageren. En dan grijp ik mijn kans. ‘Het lijkt mij goed als u hier ook wat mannenbladen neerlegt. ‘

Sommige winkels hebben dat al begrepen. Terwijl ik dan ontspannen in een autoblad zit te bladeren en naar een schitterend maar onbetaalbaar sportmodel kijkt, komt mijn vrouw de wachtkamer uit en vraagt ‘Wat vindt je er van? ‘ Ik antwoord ‘Mooi, het kost wat, maar dan heb je ook wat. ‘ Dat is het mooie van een relatie: je kunt heel verschillend denken en het toch eens zijn met elkaar.