Therapie voor mannen

Er zijn nogal wat mannen die niet echt warm lopen voor therapie. Soms is het al lastig genoeg om te weten wat je precies voelt. Laat staan ook nog praten over je gevoelens. Of nog erger: in een therapie zeggen wàt je voelt. Dat voelt veel te geforceerd, het is mannen niet eigen. Mannen zijn meer van het denken en het doen. (Algemeen gesproken natuurlijk, het gaat niet op voor iedereen.)

Individuele therapie

In individuele therapie met mannen is het meer samen onderzoeken waar je tegen aan loopt, waar je zelf wat aan kunt doen en nuchter vaststellen waar je niet al te veel invloed op hebt. Humor is daarbij vaak een goed ding om te relativeren

Mannen tonen wat hen bezig houdt en hun kwetsbaarheid ook anders als vrouwen. Meer vertellend, meer zakelijk. Daarbij kan het wel degelijk gaan om wat je voelt en hoe je je voelt. Soms liggen de emoties ronduit op tafel. Soms worden er geen woorden aan gegeven maar zijn ze wel duidelijk aanwezig. De maat geef je zelf aan. Soms is het genoeg om het op tafel te hebben en er zelf mee aan de slag te gaan.  Zo moet je dat dan ook benaderen met elkaar.

Relatietherapie

In relatietherapie is het belangrijk om te leren zien dat mannen en vrouwen een andere taal spreken. (Algemeen gesproken natuurlijk, het gaat niet op voor iedereen.) Vrouwen zijn veelal gewend om over hun gevoelens te spreken. Mannen niet, en ze kunnen het ook niet zo maar leren. Dat betekent niet dat je de gevoelens  buiten het gesprek houdt, maar dat je gevoelens naar elkaar moet vertalen.

Soms komt dat al naar voren in hele eenvoudige praktische dingen. Het komt vaak voor dat als een vrouw steun vraagt  van haar  man, de mannen met oplossingen komen. Een uitstekend recept voor wat een vrouw juist niet wil. Of andersom: als een man zorgen heeft willen de vrouwen graag dichtbij zijn en aandacht geven. Ook een uitstekend recept voor wat een man dan juist niet wil.

  Vaak zijn beide partners ontzettend hard bezig om het zo goed mogelijk te doen voor de ander, maar lijkt het niet aan te komen. Je raakt beiden uitgeput en snapt niet hoe het kan gebeuren. Als je daarin te lang gevangen zit verlies je op den duur alle warmte voor elkaar.

In relatietherapie maak je juist die dingen zichtbaar die met alle goede bedoelingen juist leiden tot misverstanden.  Om het dan anders te leren doen.