Wanneer in relatietherapie?

Panne

Er kwam eens een man bij de garage. Hij stapte uit de cabine van de takelwagen waar achterop zijn auto stond. Niet de goedkoopste auto trouwens. De monteur kwam naar buiten en samen keken ze hoe de auto voorzichtig op het wegdek werd geplaatst. Samen duwden ze de auto naar binnen. ‘Wat is er aan de hand?’, vroeg de monteur. ‘Ik reed op de autobaan toen plotseling de motor begon te roken. Het was nogal druk, dus ik moest nog even doorrijden. Toen werd het helemaal te gek en heb ik de auto aan de kant gezet. Er kwam één grote rookwolk uit de motorkap.’ De klant kreeg een service-auto zodat hij weer naar huis kon. De monteur kon aan het werk.

De volgende dag kwam de klant weer langs. ‘En…?’ vroeg hij. De monteur keek hem peinzend aan. Hij vroeg ‘De hele motor is vastgelopen, die is niet meer te repareren. Er zat veel te weinig olie in. Heb je geen waarschuwing gekregen van het motorsysteem?’

‘Jawel’, zei de klant, ‘er brandde wel een waarschuwingslampje. Eerst een oranje, daarna een rode. Maar ik had geen tijd. Ik moest naar een klant. Dat kon niet wachten. ‘ ‘Dat wordt dan een dure klant.’ zie de monteur, ‘de motor is niet mee te repareren. Waarvoor denk je dat die waarschuwingslampjes zijn?

Een auto is een ding. En zelfs als de hele motor kapot is, kun je er nog een nieuwe motor in zetten. De auto zal het je niet kwalijk nemen. Eenmaal gerepareerd rijdt ‘het ding’ weer.

Mensen zijn mensen

Een mens is geen ding. En een relatie ook niet. Toch wachten veel mensen met relatietherapie tot ver nadat het rode lampje heeft gebrand. Als zo’n beetje alle hoop vervlogen is wordt als laatste red boei dan toch nog een beroep gedaan op een relatietherapeut. Nu mag je van een relatietherapeut verwachten dat deze met deskundigheid te werk gaat en alles in het werk zet om in jullie relatie helderheid te brengen of er nog toekomst is. Maar een relatietherapeut is geen monteur die je het werk uit handen kunt nemen. Het werk moet gedaan worden door beide partners. Een relatietherapeut kan jullie ondersteunen om de valkuilen te zien en ze te leren te vermijden. En hij/zij kan je helpen zoeken naar een andere manier van omgang met elkaar waardoor je weer toekomst ziet. Maar het werk moet gedaan worden door de partners!

Schaamte en onmacht

Daarbij nog iets wat net zo belangrijk is. Mensen en relaties zijn niet zo maar te repareren. Als je elkaar al langere tijd bent kwijt geraakt, te lang met elkaar in discussies of strijd bent geraakt of te ver verwijderd raakt van elkaar loop je schade op die niet eenvoudigweg te repareren is. Waar je gekwetst bent, dat blijf je meedragen. In therapie wordt dat zichtbaar waar één van de partners dan nog hoop heeft, maar de ander te uitgeput is, te veel heeft gestreden en het niet meer kan opbrengen om het nog een keer te proberen. Het is dan geen onwil, maar onmacht.

Wacht niet te lang

Je kunt dus heel lang wachten voordat je hulp inschakelt. En ja, het is pijnlijk om te moeten erkennen dat het je niet lukt om er samen uit te komen. Maar ja, als het waarschuwingslampje brandt ga je hopelijk toch ook naar een garage….