Seks is en blijft taboe….

Op het eiland Sardinië staat een modern Mariabeeld, Madonna Stella Maris. Het staat aan de rand van de zee bij Santa Teresa Gallura. Het Mariabeeld kijk t uit over de zee en is gemaakt door de kunstenares Maria Scanu op verzoek van de vissers uit het dorp. Het is vier meter hoog.

Het staat er al ruim twintig jaar en tot vorige week was het verder weinig bekend.

Totdat een foto ervan werd gedeeld op een Sardijnse Facebookpagina. De maagd werd een vagina. En “Nostra Signora dei Pescatori”  (Onze beschermvrouwe van de vissers) kreeg voor velen een andere naam “Nostra Signora dei Peccatori”!  Eén letter verschil maakt “vissers” tot “zondaars”.

Afbeelding: https://www.artribune.com/attualita/2021/08/la-scultura-della-madonna-a-santa-teresa-di-gallura-che-sembra-una-vagina/

Nu is er inderdaad weinig fantasie nodig om in dit beeld een vagina te zien. En op zich is daar niets mis mee. Anders wordt het wat in de benaming gebeurt. Daar wordt deze verbeeldingsfantasie in eens tot een zondig iets. Wat dat betreft kan een godsdienstige overtuiging preuts en bekrompen zijn. Het verbindt het vrouwelijke met zonde. En zonde, dat is fout.

In de christelijke religie wordt Maria beschouwd als de moeder van Jezus. En in die zin als de levensbrengende. Dat is een mooi beeld, en voor veel gelovige is zij daarin een steun in hun zorgen rondom zwangerschap en kinderen krijgen en kinderen verliezen.

Nu is het levensbrengende niet los te zien van seksualiteit, toch….. Dus wat is er mis mee? Door hier meteen de zonde in te betrekken wordt seksualiteit in het algemeen en de vrouwelijke seksualiteit in het bijzonder in het negatieve geplaatst. Dat is pas zonde!