Wat je beter niet kan doen. Of: hoe je boel alleen maar erger maakt.

Soms loop je zo stuk op elkaar of duurt het zo lang dat je dingen doet die je beter niet kan doen. Hier zijn er een paar.

Gelijk willen hebben, argumenteren en uitleggen.

Duidelijk maken hoe het is of hoe jij het ziet, of hoe het ‘feitelijk’ is gegaan zodat je partner zal inzien hoe het zit, of wat ‘de waarheid’ is en daardoor van inzicht zal veranderen. Ook al heb je duizend keer gelijk, het zal je niet dichter bij elkaar brengen

Dit is één van de meest vruchteloze pogingen waarin partners verzeild raken als de relatie onder druk komt te staan. Toch is het eenvoudig te ontdekken als je in deze valkuil bent gevallen. Als je iets mee dan drie keer hebt gezegd ben je hier in vast gelopen. Zeker als je het ‘al duizend keer’ hebt gezegd!

Je partner proberen te sturen zoals jij denkt dat het moet

Je partner zover krijgen dat hij/zij doet wat jij wilt, wat jij denkt dat goed is, opdat de ander verandert werkt niet.

Mensen houden er niet van te worden gestuurd of gemanipuleerd om dingen te doen die ze eigenlijk niet willen. Zelf als het ‘het juiste’ is om te doen of ‘voor hun zelf beter is’.

Het addertje onder het gras is dat je dan ‘boven de ander’ gaat staan. Dat leidt er toe dat de ander de relatie als ongelijkwaardig ervaart. Je komt dan eigenlijk in een (goed bedoeld) ouder – kind relatie. Voor jezelf is dat niet leuk, voor je partner nog minder.

Alles er uit gooien wat je dwars zit in je woede.

Zonder enige rem vertellen hoe boos je bent, hoe gekwetst of woedend of teleurgesteld. Soms onder het mom van ‘eerlijk zeggen wat je vindt’. Vertellen hoe verschrikkelijk je voelt of hoe verschrikkelijk je de ander vindt.

Op die manier je hart luchten biedt weinig kans dat je partner naar je luistert, laat staan dat je partner het accepteert en verandert.

Je woedende stem zal meestal eerder er toe leiden dat je partner zich afsluit. Schelden en grove taal zijn kwetsend en worden niet snel vergeten. Ook als je achteraf excuus maakt. Niet omdat de ander niet wil vergeven, maar wonden sla je snel, ze helen langzaam.

De ander met gelijke munt terug betalen

Je partner laten voelen hoe gekwetst of boos je bent door de ander met gelijke munt terug te betalen, of door de ander te negeren.

De ander laten boeten vanuit jouw boosheid of gekwetstheid dat jij het slachtoffer bent zal je partner niet bewegen sorry te zeggen of het goed te maken.

Wat kun je doen?

Het allerbelangrijkste is dit: stop er mee!

‘Ja, ja,’ krijg ik dan te horen, ‘maar….’. En dan volgt een excuus of de vraag ‘wat moet ik dan?  

Het kan anders, maar om het anders te gaan doen is het belangrijk dat er eerst ruimte komt en dat betekent dat je eerst stoppen moet. Je kunt niet zomaar overschakelen op ander gedrag. Als je dat zou kunnen, had je het al lang gedaan. Dat is juist het lastige. Je weet niet hoe en valt dan terug op oud en vertrouwd gedrag ook al werkt het niet.

Stoppen betekent dat je jezelf in verlegenheid brengt om ruimte te scheppen om te zoeken hoe het anders kan. Ga er maar aan staan!

Met muziek klinkt het zo